A napi e-vangélium kezdeményezés és az Evangélium365 honlap

 

1. E-vangelizációs küldetésünk

"Menjetek el az egész világra és hirdessétek az evangéliumot!" (Mk 16,15) – mondta egykor Jézus az apostoloknak. Felhívása az Egyházhoz és annak minden tagjához is szól. Az evangelizáció Jézus felszólítására adott válasz, az egyház küldetésének lényegi eleme. Mivel a jézusi kérés különösen is szól az általa papságra hívott személyekhez, ezért az e-vangelizáció részemről személyes válasz, amely papi hivatásomból fakad. Olvasni, élni és hirdetni az evangéliumot, keresve annak új módjait - ez életem célja. És ehhez csatlakoztak az évek során azok a munkatársak, akik segítik az evangelizációs szolgálatot.

2. Napi e-vangélium e-mailben

2004. július 9-én kezdeményezésemre elindult az "e-vangélium e-mail", ismertebb nevén a „napi e-vangélium”, magyar nyelven, ingyenesen. A lista létrehozásával az volt a célom, hogy a feliratkozottak minden nap megkapják e-mailben az adott napi evangéliumot.

Kezdetben csak az evangéliumot kapták az olvasók. Láttam azonban, hogy az emberek valóban szomjazzák a mindennapi lelki táplálékot, Jézus üzenetét: növekedni akarnak a hitben, Jézus szeretetében, az isteni üzenet magját befogadó jó földdé szeretnének válni. Ezért az évek során azon dolgoztam, hogy minél több hasznos tartalommal és funkcióval gazdagítsuk ingyenes szolgáltatásunkat. Nagyon hamar elmélkedésekkel és imádságokkal is bővítettük a tartalmat, és idővel egyre több hasznos funkciót is bevezettünk. E kezdeményezés máig egyedülálló, nemcsak hazánkban, hanem a világon is: a mindig megújuló elmélkedések és imák, valamint a funkciók széles lehetőségi köre révén.

A folyamatos fejlődésben nagy segítségemre voltak az e-vangélium olvasók, akik igazi közösséget alkotva, minden időben segítették imádságaikkal és lehetőségeikhez mérten adományaikkal kitűzött céljaimat. Hiszem, hogy ebben a munkában az Úr kiterjesztett karja vagyok, egyszerű szőlőmunkás, és minden elért eredményünk a Jóisten szándékait valósítják meg, az ő dicsőségét szolgálva.

Az e-mailes változat mellett a kezdetektől honlapokon is olvasható a napi e-vangélium. A Magyar Katolikus Egyház honlapja (www.katolikus.hu, illetve www.evangelium.katolikus.hu) mellett számos egyházmegye, plébánia, illetve egyházi közösség weboldalán elérhető. Ezen oldalakon a tartalom naponta automatikusan frissül. A honlapszerkesztők beépíthetik tartalmát saját oldalukba. Ez ügyben Fehér János informatikushoz lehet fordulni technikai segítségért a fjk1969@gmail.com címen.

A napi e-vangélium, tehát az evangéliumi részletből, elmélkedésből és imából álló, naponta küldött e-mail tartalom mára fogalommá vált sok ezer ember számára, mindennapjaik részévé, mindennapi kenyerükké lett. Célja, hogy ti, olvasók, olvassátok, éljétek és hirdessétek az evangéliumot, ismerjétek meg minél mélyebben Jézus tanítását, hordozzátok magatokban Jézus szeretetét, és ezt adjátok tovább környezeteteknek, hogy már ezen a világon megvalósuljon Isten országa.

3. Evangélium365 honlap

A www.evangelium365.hu weboldal 2011. március 25. óta működik. Az oldalon az az evangéliumi rész olvasható, amely a katolikus egyház liturgikus rendje szerint a szentmiséken aznap elhangzik, valamint a hozzá kapcsolódó elmélkedés, illetve magyarázat, továbbá egy napi ima. Ugyanezt kapják az e-mail lista tagjai. A honlapon naptár segítségével lehet keresni a napi e-vangéliumi részek között és azokhoz az olvasók hozzászólásokat fűzhetnek. A szövegek meghallgatása 2012 óta lehetséges.

Az e-vangélium365 honlap célja, hogy azok is megtalálják a napi e-vangélium olvasásának számukra megfelelő formáját, akik nem szeretnek hírlevél listákra elköteleződni, vagy kényelmetlen számukra a postafiókuk figyelése, esetleg színesebb tartalomra, vizuális képi környezetre vágynak. Hogy az olvasók ezen igényeinek jobban meg tudjunk felelni, 2016-ban nagyböjt kezdetére megújítottuk honlapunkat, amelyet már a okostelefonnal és más okoseszközökkel is kényelmesen lehet olvasni.

4. Evangélium365 alkalmazás

2011-ben a Szentírás vasárnapján tettük elérhetővé az Evangélium365 alkalmazást az iOS és Android okostelefonnal rendelkezők számára. Az alkalmazás nagy előnye a többi lehetőséghez képest, hogy a felhasználók személyre szabhatják, melyik szöveget szeretnék olvasni. Az ébresztő funkció lehetővé teszi, hogy a reggeli ima és az evangélium hangjára ébredjünk, kezdjük napunkat.

5. Lehetőség papoknak

Papok, diakónusok és lelkipásztori kisegítők számára lehetőség van arra, hogy az e-vangéliumot mindig egy nappal korábban kapják meg e-mailben, hogy a prédikációra való felkészüléskor használhassák. Ehhez juttassák el nevüket, egyházmegyéjük nevét és e-mail címüket a his@katolikus.hu címre, annak megjelölésével, hogy papok és egy nappal korábban szeretnék megkapni a lelki csomagot.

6. Lehetőség vakok és gyengén látók számára

A Bartimeus-listát a vakok és gyengén látók számára hoztuk létre, amely egy szöveg nélküli, csak meghallgatható tartalmat közvetítő levelező lista. Ilyen módon meghallgatható a napi evangélium, a hozzá tartozó elmélkedés és egy ima is – ugyanazok a szövegek, mint a másik listán. Aki szeretne feliratkozni, küldje el nevét és e-mail címét a fjk1969@gmail.com címre, és jelezze, hogy a Bartimeus-listára szeretne feliratkozni.

7. Lehetőség az evangélium terjesztésére

A listának mintegy 38 ezer tagja van. Mivel reklámra csak korlátozott lehetőségünk van, ezért a lista főként úgy terjed, hogy a tagok barátaiknak és ismerőseiknek ajánlják. Az evangélium hirdetésének nagyszerű lehetősége ez mindenki számára.

Köszönöm, hogy Ön is terjeszti az e-vangéliumot.

Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az Evangelium365 alkalmazást az App Store vagy Google Play helyekről, és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.