2022. szeptember 12.


Hétfő

Amikor Jézus a néphez intézett beszédét befejezte, Kafarnaumba ment. Ott betegen feküdt egy századosnak a szolgája, akit ura nagyon kedvelt. A szolga már a halálán volt. A százados, aki hallott Jézusról, elküldte hozzá a zsidók véneit azzal a kéréssel, hogy jöjjön el, és gyógyítsa meg a szolgáját. Amikor ezek odaértek Jézushoz, kérlelték őt: „Megérdemli, hogy megtedd ezt neki, mert szereti népünket, és a zsinagógát is ő építtette nekünk.”
Jézus tehát velük ment. Amikor már nem messze voltak a háztól, a százados eléje küldte barátait ezzel az üzenettel: „Uram, ne fáradj! Nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj. Éppen ezért nem tartottam magamat méltónak arra sem, hogy hozzád menjek. Csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám. Bár magam is alárendelt ember vagyok, alattam is szolgálnak katonák. S ha azt mondom az egyiknek: „Menj!” – akkor elmegy, ha a másiknak meg azt mondom: „Jöjj ide!” – akkor odajön, vagy ha a szolgámnak szólok: „Tedd meg ezt!” – akkor megteszi.”
Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott. Megfordult, és így szólt az őt követő tömegnek: „Mondom nektek, nem találtam ekkora hitet Izraelben.” Amikor a küldöttek hazaértek, a beteg szolgát egészségesnek találták.


[Lk 7,1-10]


Elmélkedés

Jézus gyógyításai során gyakran találkozunk azzal, hogy egy-egy csoda azt követően történik, hogy valaki kifejezi hitét Jézusban. Ebben az értelemben a hit mintegy a csoda előzetes feltételeként értelmezhető, azaz a hit eredményezi a csodát. Erre példa a kafarnaumi százados esete is, akiről a mai evangéliumban olvasunk. A katonatiszt hisz abban, hogy Jézus meg tudja gyógyítani beteg szolgáját. Hitének jutalma az lesz, hogy a gyógyulás valóban bekövetkezik. A csoda érdekessége az, hogy nem egy Jézus népéhez tartozó személy kedvéért tesz csodát az Úr, hanem egy pogány ember kérését teljesíti, s ezzel mintegy azt jelzi, hogy az üdvösség kiszélesedik minden népre.
A pogány százados szolgájának meggyógyításával Jézus átlépi a határt és nyilvánvalóvá teszi, hogy a pogányok sincsenek kizárva Isten jótéteményeiből és az üdvösségből. Ők is megkapják a hit ajándékát. A százados pogány létére jól ismeri a zsidó szokásokat és törvényeket, s tudja, hogy Jézusnak nem szabad belépnie az ő házába, nehogy tisztátalanná váljon. Messzemenőkig tiszteletben tartja ezt a vallási szokást, ezért megelégedne azzal is, ha Jézus csupán szavával gyógyítaná meg szolgáját. Ezért mondja: „Nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj.” Bár mások méltónak tartják arra, hogy Jézus teljesítse kérését, ő mégis méltatlanságát fejezi ki. A hit alázatossá tette őt. Vajon engem is alázatra nevel a hit?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Te légy az utunk, aki elvezetsz minket az Atyához! Te vezess minket a szegények és nélkülözők felé, hogy szereteted képviselői legyünk köztük. Te adj nekünk erőt hitünk megéléséhez, megőrzéséhez, megvallásához és átadásához! Adj nekünk lelkesedést, amikor rólad teszünk tanúságot a világban! Alázattal, engedelmességgel és hűséggel akarunk téged követni, aki az örök életre vezető út vagy számunkra és minden ember számára.
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az Evangelium365 alkalmazást az App Store vagy Google Play helyekről, és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.