2021. május 12.


Szerda

Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Még sok mondanivalóm volna nektek, de nem vagytok hozzá elég erősek. Amikor azonban eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet titeket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek. Minden, ami Atyámé, enyém is. Ezért mondtam, hogy az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek.”


[Jn 16,12-15]


Elmélkedés

Jézus az utolsó vacsorán hosszasan tanítja apostolait, mert tudja, hogy ez az utolsó beszéde hozzájuk és hamarosan megkezdődik az ő szenvedése. Azt is tudja, hogy ezen az estén már nincs idő mindenre felkészíteni őket, s erre nincs is szükség, mert majd az általa küldött Szentlélek fogja befejezni ezt a felkészítést.
Jézus tisztában van vele, hogy az általa három évvel korábban meghívott személyek még nem egészen állnak készen a küldetésre. Három esztendő túl kevés ahhoz, hogy valaki megváltoztassa az életét, elkezdjen mindenben úgy gondolkodni és cselekedni, mint Mestere. Az apostolok és a tanítványok képzése még nem fejeződött be, ezért most csak a legfontosabbakat akarja közölni velük.
Tudjuk, hogy János evangélista csak évtizedekkel később, az I. század vége felé írta meg evangéliumát. Korábban a krisztusi közösséghez újonnan csatlakozóknak és a közösség tagjainak többször is elmondhatta élőszóban mindazt, amire emlékezett Jézus búcsúbeszédéből. De ez idő alatt azt is megtapasztalta, hogy valósággá vált mindaz, amiről Jézus beszélt, tehát a Szentlélek valóban jelen volt, működött az Egyházban. Ha mi is Krisztus örömhírére alapozzuk életünket, akkor mi is érezni fogjuk a Lélek jelenlétét személyes életünkben és az Egyházban, valamint minket is megerősít küldetésünkben, a tanúságtételben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézusom! Erősítsd bennem a hitet és a bizalmat, hogy elinduljak az általad javasolt úton, az igazi boldogság útján. Te nem csupán földi boldogságot ígérsz, hanem az örök boldogságra akarsz elvezetni minden embert. Segíts megértenem, hogy benned találhatom meg a boldogság forrását.
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.