2020. június 17.


Szerda

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony, mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek komorak, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.”


[Mt 6,1-6.16-18]


Elmélkedés

Az elmúlt napok evangéliumaiban Jézus a régi törvény megújításáról beszélt. Azt szorgalmazta, hogy megújult lélekkel, megtisztult szívvel törekedjen mindenki a törvények eredeti értelmét keresni és megvalósítani. E tanítást egészíti ki a mai evangéliumi rész, amelyben ezt olvassuk: „Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt!” Három gyakorlati példát is mond, amelyek a jócselekedetekre, az imádkozásra és a böjt megtartására vonatkoznak.
A hit mélysége, a vallásosság őszintesége nem mérhető ezek külső megnyilvánulásai alapján. Szintén nem lényeges, hogy az emberek mit gondolnak vallásosságunk külső, látható jelei alapján, hiszen soha nem lehet cél az elismerésük, a tetszésük keresése. Mindazt, amit vallásos meggyőződésből teszünk, Isten kedvéért tesszük. Ő nem csupán cselekedeteinket látja, hanem szívünk szándékait is. Erős a kísértés, hogy az emberek ítéletéhez, véleményéhez igazítsuk életünket. De ne felejtsük, hogy ez az ítélet nem biztos, hogy mindig igazságos, mert csupán a felszín alapján, a külső alapján ítél, de nem lát bele a szív mélységébe. Isten viszont ismeri gondolatainkat, szándékainkat, jól tudja, hogy mi mozgat bennünket, ezért az ő ítélete mindig igazságos.
A másik kérdés pedig a jutalom, amiről ugyancsak szó esik az evangéliumban. Jótetteinkért kaphatunk fizetséget vagy elismerést az emberektől, de ezeknél sokkal értékesebb az a jutalom, amit Isten szán nekünk. Az Istennek tetsző élet jutalma az örök élet.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk! Fiad, Jézus Krisztus vállalta a kereszt súlyát. Odaadta értünk az életét. Taníts meg minket, Istenünk, hogy mindennapjainkban készségesen vállaljuk az áldozatot. Nem beletörődést, hanem tudatos vállalást kívánsz tőlünk. Add, hogy életünket Krisztus szerint alakíthassuk. Add, hogy életünket értelmesen tudjuk leélni. Add, hogy feladatainkat készséggel vállalhassuk.
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.