2020. június 9.


Kedd

Jézus így tanított a hegyi beszédben: „Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják, s eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!”


[Mt 5,13-16]


Elmélkedés

Jézus folytatja a hegyen mondott beszédét a mai evangéliumi szakaszban. Két kijelentést tesz. Az első így hangzik: „Ti vagytok a föld sója.” Majd pedig ezt mondja: „Ti vagytok a világ világossága.” Szavait nem csupán tanítványi köréhez intézi, hanem egy nagyobb számú tömeghez, azokhoz, akik kíváncsiak életük értelmére és keresik életük célját. Mindkét jézusi kijelentés valójában felszólítás arra, hogy az Úr követői a föld sójává és a világ világosságává váljanak! Íme, így mutatja meg azt, hogy mi legyen az ember életének célja.
Mindkét kijelentés azt fejezi ki, hogy Krisztus tanítványainak küldetése a világhoz szól, még akkor is, ha a világ részéről üldözések és bántalmazások érik is őket Krisztushoz tartozásuk és a róla való tanúságtételük miatt. A keresztény ember hivatása így jelölhető meg: ahogyan a só ízt ad az ételnek és tartósítja azt, ugyanúgy a tanítványoknak tanítóként és tanúságtevőként jó ízt kell adniuk a világnak Krisztus örömhírének hirdetésével.
A világosság hasonlata a hiteles keresztény életpéldát jelenti. Nem önteltségből fakadó hivalkodás vagy magamutogatás ez, hanem Krisztus képviselete a világban, mégpedig szerényen és szelídséggel. A hiteles tanúságtétel eredménye nem az, hogy az ember elismerést kap a világtól, hanem az, hogy jótetteit látva Istent fogják magasztalni az emberek, és felébred bennük a vágy, hogy ők is Jézus követői legyenek.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, te imádkoztál tanítványaidért, hogy mind az idők végéig egyek legyenek, amint te egy vagy az Atyával és az Atya veled. Nézz le, Uram, részvéttel arra a sok szakadásra, mely azok között éktelenkedik, akik tiednek vallják magukat, és vezesd haza őket abba a közösségbe, amelyet te alapítottál kezdetben: szent, katolikus, apostoli Egyházadba. Hogy amint az égben egy a szentek egysége, idelenn is csak egy legyen, szentséges neved megvallásában és dicséretében.
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.