2020. május 6.


Szerda

Abban az időben Jézus hangos szóval hirdette: Aki bennem hisz, nem énbennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. Aki engem lát, azt látja, aki küldött engem. Én világosságul jöttem e világra, hogy aki bennem hisz, ne maradjon sötétségben. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem tartja meg, azt nem én ítélem el, mert hiszen nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot, hanem hogy megváltsam a világot. Van bírája annak, aki megvet, és nem fogadja el tanításomat. A tőlem hirdetett ige ítéli el őt az utolsó napon. Mert én nem magamtól beszéltem, hanem az Atya, aki küldött engem, hagyta meg nekem, hogy mit mondjak és mit hirdessek. Tudom, hogy az ő parancsa örök élet. Amit tehát hirdetek, úgy hirdetem, amint az Atya mondta nekem.


[Jn 12,44-50]


Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézus nyíltan kimondja, hogy az Atya küldte őt a világba. Korábban már többször is beszélt erről tanítványainak, de most a nép előtt beszélve, a templomban hirdeti ezt. Jézus Krisztus személye által a mennyei Atya jelen van emberi világunkban. Az Úr szavaiban ő szól hozzánk, cselekedeteiben az ő irgalmassága mutatkozik meg. Aki Jézust elutasítja, az a mennyei Atyát és az ő szeretetét utasítja vissza, valamint az üdvösséget, amelyre Istentől minden ember meghívást kap. Az Atyával való egységéről és isteni származásáról tett kijelentései a vallási vezetők, a farizeusok és az írástudók szembenállását váltja ki, de ennek ténye nem készteti Jézust arra, hogy hallgasson származásáról. Jézus megismerteti velünk az igaz Istent, aki kapcsolatra, szeretetkapcsolatra akar velünk lépni.
Az ószövetségi időkben a próféták voltak Isten küldöttei. Azért küldte őket Isten az ő választott népéhez, hogy visszatérítsék a népet Isten törvényeinek útjára. A prófétai küldetés jellemzője az engedelmesség. A próféta azt hirdeti, amit Isten közöl vele, azt teszi, amivel Isten megbízza. A próféta szolgálatot végez: Isten akaratát közvetíti a nép felé. Ugyanez igaz Jézusra is, akinek küldetése az Atyával való egységéből fakad. Egyetlen vágya az, hogy engedelmeskedjen az Atyának, teljesítse tőle kapott küldetését.
Követem-e engedelmesen Jézust, aki az Atyához vezet?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, Fiad, Jézus országod örömhírét hirdette, gyógyulást hozott a betegeknek, szabadulást mindazoknak, akiket fogva tart a bűn, a gyöngeség, világosságot hozott azoknak, akik elvakultan, önmagukba zárkózva élnek. Add, hogy életünket őhozzá tudjuk alakítani, aki a törvényt nem megszüntetni jött. Add, hogy életünkön változtatni tudjunk. Add, hogy ne öntelten éljünk, hanem figyeljünk mindig őrá, aki botránykő azoknak, akik nem fogadják el, de akik befogadják, azoknak az élet teljessége.
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.