2020. május 4.


Hétfő

Abban az időben Jézus így szólt: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal. Én vagyok a jó pásztor. Ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, – mint ahogy az Atya ismer engem, és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért. De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is vezetnem kell. Hallgatni fognak szavamra, és egy nyáj lesz és egy pásztor. Azért szeret engem az Atya, mert odaadom az életemet, hogy majd ismét visszavegyem. Nem veszi el tőlem senki, magam adom oda, mert van rá hatalmam, hogy odaadjam, és van rá hatalmam, hogy visszavegyem. Ezt a parancsot kaptam Atyámtól.”


[Jn 10,11-18]


Elmélkedés

Jézus folytatja tanítását a pásztorról a mai evangéliumi szakaszban. Beszédében új gondolatot fogalmaz meg, amikor ezt mondja: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.”
Ha egy pap valóban az Úrtól kapott hivatásának él és minden erejével szolgálatának hűséges végzésére törekszik, továbbá egész életét teljesen és visszavonhatatlanul Istennek szenteli, akkor jó pásztornak nevezhető. Ne nevezze magát annak, inkább maradjon szerény. Az tud jó pap, jó lelkipásztor lenni, aki közel van Istenhez és közel van az emberekhez. Az tud jó pap lenni, aki közvetítő szeretne lenni Isten és az emberek között. Egyrészt igehirdetése által Isten üzenetét és a szentségek kiszolgáltatása által Isten kegyelmét közvetíti az emberek felé, másrészt a szentmise bemutatása és vezetése által közvetíti az emberek felajánlásait és imádságait Isten felé.
Pásztornak lenni, a nyájat védelmezni bátorságot kíván. Papnak lenni, Krisztus követségében járni szintén bátorságot kíván. Bátorságot, amely meghallgatja és megszívleli a jószándékú kritikát és nem fél a változástól. Bátorságot, amely helyén kezeli a rossz szándékú támadásokat. Bátorságot, amely elfogadja azt, hogy Isten a kicsinyek által is végre tudja hajtani nagyszerű tervét.
© Horváth István Sándor


Imádság

Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben, kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem boldogságod birtoklására! Vezess el engem arra, hogy téged mindenkinél és mindennél jobban szeresselek!
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.