2020. május 1.


Péntek, Szent József, a munkás

Tanító körútján Jézus az ő városába, Názáretbe érkezett, és ott tanított a zsinagógában. Hallgatói csodálkoztak, és így beszéltek róla: „Honnan van ennek a bölcsessége és csodatevő ereje? Hát nem az ács fia ez? És nem Mária az anyja? Nemde Jakab, József, Simon és Júdás az (unoka)fivérei? És nem itt élnek-e közöttünk az (unoka)nővérei is? Honnét vette hát mindezt?” És csak botránkoztak rajta. Jézus erre így szólt: „Sehol sem becsülik kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában.” Hitetlenségük miatt nem is művelt ott sok csodát.


[Mt 13,54-58]


Elmélkedés

Szent József mai ünnepén Jézus názáreti fellépését idézi fel számunkra az evangélium. A názáretiek, akik a zsinagógai istentisztelet alkalmával hallgatják Jézus szavait, elcsodálkoznak bölcsességén és hatalmán. Kimondják, hogy mit tudnak, mit gondolnak Jézusról: ő az ácsnak, Józsefnek és Máriának a fia. Tudásuk csak felszínes és nem teljes. Az igaz, hogy Jézus Máriának a fia. Az is igaz, hogy József Máriának a férje. De nem tudják azt, hogy József nem Jézus vérszerinti apja, hanem Jézus a mennyei Atya Fia. Ezt a titkot Mária az angyali üdvözletkor, József pedig látomásból ismerte meg, de nem mondták el sem a názáretieknek, sem rokonságuknak, sem senki másnak.
Szent Józsefet a munkások védőszentjeként tiszteljük. Sokan azt képzelik, hogy a semmittevésből is meg lehet élni, ügyeskedéssel is pénzhez lehet jutni. A munka fárasztó, fáradsággal jár, legyen az szellemi vagy fizikai tevékenység. Ugyanakkor a munkának van értéke és van eredménye. Főként a becsülettel, tisztességgel végzett munkának. Munkánkkal megteremtjük és biztosítjuk családunk megélhetését és kifejezzük családtagjaink iránti szeretetünket. A lelkiismeretesen végzett munka további távlata, hogy a teremtő és gondviselő Isten felé vezeti az embert. Szent József egyszerű és csendes életpéldáját követve mindennapi feladataink és kötelességeink végzésével igyekezzünk Isten teremtő munkáját folytatni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus, a te küldötted vagyok, ezért mindenkor a te örömhíredet akarom továbbadni és rólad akarok tanúságot tenni. A te szereteted és irgalmad jele szeretnék lenni a világban, naponta gyakorolva az irgalmas szeretet cselekedeteit. Mindent a te nevedben akarok tenni, hogy te győzz a rossz és a gonosz felett. Vezess engem Szentlelked által, aki indít és megerősít engem és az egész Egyházat a küldetésben!
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.