2020. március 9.


Hétfő

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Legyetek irgalmasok, amint mennyei Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”


[Lk 6,36-38]


Elmélkedés

Jézus tisztában volt az embernek azzal a tulajdonságával, hogy ugyanazt a cselekedetet magunkkal kapcsolatban enyhébben ítéljük meg, míg mások esetében súlyosabbnak látjuk. Önmagunkat szívesen felmentjük, míg másokat elítélünk ugyanazon cselekedetekért. Vallásos szavakkal úgy írhatjuk le ezt az emberi jellemvonást, hogy saját magunkkal irgalmasok, megbocsátóak vagyunk, míg másokkal szemben könyörtelenül viselkedünk és ítéletért, büntetésért kiáltunk.
Amikor Jézus azt mondja a mai evangéliumban, hogy „Legyetek irgalmasok!”, akkor tulajdonképpen azt kéri tőlünk, hogy változtassunk az imént említett jellemvonásunkon. Bocsássunk meg másoknak, azaz ne csupán az igazságosságot emlegessük, ne az ítélkezés vágya legyen bennünk, hanem a megbocsátás szándékával közeledjünk feléjük. Jézus azt is megmondja, hogy miért kell így cselekednie az ő tanítványainak: azért, mert a mennyei Atya irgalmas. És itt ismét előkerül az a gondolat, hogy a mennyei Atya gyermekei vagyunk. Ha ő kész megbocsátani a bűnösöknek, – és ne feledkezzek el arról, hogy nekem is, mert én is bűnös vagyok – akkor nekem tőle kell megtanulnom az irgalmas lelkületet. A bosszúállás nem lehet a keresztény ember jellemzője! És tanuljunk meg alázattal bocsánatot kérni másoktól!
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenem! Adj szeretteimnek jó egészséget és boldogságot, hitet és szeretetet, igaz lelki életet, ajándékozd nekik békédet, amelyet nem kaphatnak meg a világtól. Engedd, hogy védelmed alatt boldog közösséggé váljunk; hogy mindig szeretettel és hűséggel viseljük el, ami ér bennünket; hogy mindig osztozzunk egymás örömében és bánatában. Adj esőt, hogy amikor szeretteim elcsüggednek és keserű csalódás éri őket, mindig vigasztalást, menedéket, támaszt jelenthessek számukra.
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.