2020. március 5.


Csütörtök

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Kérjetek, és adnak nektek; keressetek, és találtok; zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert aki kér, az kap; aki keres, az talál; aki zörget, annak ajtót nyitnak. Kicsoda az közületek, aki fiának követ ad, amikor az kenyeret kér tőle? Vagy ha halat kér, ki ad kígyót neki? Ha tehát ti – bár rosszak vagytok – tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább jót ad a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik őt. Amit tehát akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez ugyanis a mózesi törvény és a próféták tanítása.”


[Mt 7,7-12]


Elmélkedés

A mai evangéliumi részletet szívesen értelmezzük úgy, hogy az imádság egy fajtájára, a kérő imára vonatkozik. Ezek szerint nyugodtan fordulhatunk Istenhez kéréseinkkel, mert ő a mi gondoskodó mennyei Atyánk, aki meghallgat minket és megadja, amire szükségünk van. Ezt a megközelítést támasztja alá a szövegben a következő kijelentés: „mennyivel inkább jót ad a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik őt.”
Egy másik lehetséges értelmezés szerint Jézusnak ez a tanítása az emberek közti kapcsolatokra értendő, ahogyan ez a következőből kitűnik: „Amit tehát akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük!”
Mindkét megközelítés helyes és egyik sem zárja ki a másikat. És most jöjjön egy új gondolat az ima témájához: Ahogyan imádkozunk, olyanná válik az életünk. Amiért imádkozunk, az fog megvalósulni az életünkben. Amire imáinkban irányítjuk a törekvéseinket, gondolatainkat és figyelmünket, arra fogunk törekedni életünkben is. Ez pedig mind az Istennel, mind az emberekkel való kapcsolatainkra érvényes. Ezért érdemes elkezdeni egy kicsivel többet, egy picivel jobban imádkozni. Ezért érdemes Jézus lelkületével imádkozni. Az imádkozás formálja, alakítja életünket. Az imádkozás biztosítja az Istennel való folyamatos kapcsolatot. A nagyböjt az imában való megújulás ideje lehet számomra.
© Horváth István Sándor


Imádság

Jézusunk köszönjük, hogy megmutattad, mit vársz tőlünk. Te többet kívánsz tőlünk, mint elődeinktől. Kemények a szavaid, de csak hálát adhatunk nagy bizalmadért, mert parancsaid értünk, és nem ellenünk szólnak. Előtted kedvesebb a megbocsátás az oltárra helyezett áldozatnál, az igaz szó az esküvésnél. Segíts csírájában elfojtani a rosszat, segíts nem elnézőnek lennünk magunkkal szemben. Kemény a szavad, de hiszem, hogy jobb nekem bármely tagomat elveszteni, saját akaratomról egészen lemondani, ha az akadályoz az örök élet felé!
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.