2020. január 3.


Péntek

Abban az időben, amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben.” János azután így folytatta tanúságtételét: „Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!”


[Jn 1,29-34]


Elmélkedés

A tegnapi evangéliumi részletben Keresztelő János önmagáról, saját küldetéséről szóló vallomását olvastuk, a maiban pedig ugyanő Jézusról tanúskodik. János önmagáról tagadó, negatív formában beszélt: „Nem én vagyok a Messiás.” Majd az újabb kérdésekre kijelenti, hogy nem ő Illés és prófétának sem tekinti magát. Jézusra vonatkozóan már pozitív tartalmú állításokat fogalmaz meg. „Isten bárányának” nevezi őt, amely jelképes kifejezés arra utal, hogy Jézus a kereszten feláldozza magát, áldozati bárányként adja oda életét az Atyának. Áldozatával eltörli az emberek bűnét.
János tanúságtételében olyan elemeket találunk, amelyek számunkra, hívő emberek számára világosak. Túl azon, hogy Jézus, az ártatlan áldozati bárány önfeláldozásával megszerzi az emberek számára a megváltást, a bűntől való szabadulást, szó van még itt a Szentlélekről, aki leszáll Jézusra és megerősíti őt küldetésében. Jelentős még az a kijelentés, amit a Keresztelő tanúságtétele csúcspontjának is nevezhetünk: „Ő az Isten Fia!” A kérdezők, a zsidó papok és leviták, még ezen sem ütköznek meg, nem kezdenek el tiltakozni, nincs felháborodás a részükről, mégpedig azért, mert nem értik, hit nélkül nem érthetik e szavakat.
A későbbiekben, Jézus tanítása alkalmával is megfigyelhetjük azt, hogy a kinyilatkoztatott igazságok csak hittel érthetők meg. Aki hit nélkül hallgatja azokat, számára homályban marad annak igazi értelme.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, irgalmas Atyánk! Te Fiadban, Jézus Krisztusban újjáteremtetted az embert. Amikor pedig arra hívsz minket, hogy éljünk veled, éljünk a te szeretetedben, akkor meghívást kapunk az újjászületésre. Te az embert a saját képedre és hasonlatosságodra teremtetted. Neked köszönhetjük létünket, a te teremtményeid és a te képmásod vagyunk. Atyánk! A te Fiad, Jézus, aki valóságos ember és valóságos Isten, a te tökéletes képmásod, hasonmásod, akit azért állítasz elénk, hogy benne felismerjük, milyenné kell válnunk. Irgalmas Jézus, mutasd meg nekünk, miként válhatunk a mennyei Atya kedves gyermekeivé!
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Kommentek

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.