2018. május 1.


Kedd, Szent József, a munkás

Tanító körútján Jézus az ő városába, Názáretbe érkezett, és ott tanított a zsinagógában. Hallgatói csodálkoztak, és így beszéltek róla: „Honnan van ennek a bölcsessége és csodatevő ereje? Hát nem az ács fia ez? És nem Mária az anyja? Nemde Jakab, József, Simon és Júdás az (unoka)fivérei? És nem itt élnek-e közöttünk az (unoka)nővérei is? Honnét vette hát mindezt?” És csak botránkoztak rajta. Jézus erre így szólt: „Sehol sem becsülik kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában.” Hitetlenségük miatt nem is művelt ott sok csodát.


[Mt 13,54-58]


Elmélkedés

Szent Józsefet, a munkást ünnepeljük a mai napon, aki a Szentírás beszámolója szerint ács volt, s ezzel a mesterséggel biztosította a Szent Család megélhetését. Mindennapi munkájával a gyermek Jézus és Mária iránti szeretetét fejezte ki. Az evangéliumok nagyon keveset árulnak el személyéről, csupán Jézus gyermekségtörténetében találkozunk vele. Álombeli látomásban kap magyarázatot arra, hogy eljegyzett felesége, Mária, miként várhat gyermeket, és utasításokat, hogy mit kell tennie. József engedelmesen fogadja ezeket az isteni üzeneteket, és mindent úgy tesz, ahogyan azt Isten kéri tőle. Szent József elsősorban abban lehet példakép számunkra, hogy életünk minden helyzetében fogadjuk el Isten szándékát, tegyük meg mindazt, amit Isten kér tőlünk.
Másrészt abban is példamutató az ő élete, hogy munkánkat becsületesen és lelkiismeretesen végezzük. Az így végzett munka mindig Istenhez visz minket közelebb, mert folytatjuk az ő teremtő munkáját, jobbá tesszük a világot. Ha valaki csupán megélhetési forrásnak és tehernek tekinti munkáját, akkor aligha fog örömmel dolgozni. Inkább azt fogja keresni, hogy ügyeskedéssel vagy mások becsapásával hogyan tud pénzt, minél több pénzt keresni. Ez a lelkület távol áll a keresztény értékrendtől. Ne csupán az elismerésért és az anyagi ellenszolgáltatásért dolgozzunk, hanem találjuk meg a munkában az örömöt!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A szeretet oly titokzatos számunkra, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi az a cselekedet, mozzanat vagy szó, ami felkelti a szeretet érzését szívünkben valaki iránt. És azt sem láthatjuk előre, hogy mi lesz az a cselekedetünk vagy szavunk, amely alapján felebarátunk megértheti, hogy szeretjük őt, mert ez a tett a mi szeretetünknek a jele. Ahhoz kérjük segítségedet, hogy szeretetünk soha ne merüljön ki szavakban, hanem cselekedetekben nyilvánuljon meg. Segíts minket abban, hogy tanításodat, a szeretet csodálatos üzenetét egyre jobban megértsük és meg is valósítsuk!
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Jelenleg nincs hozzászólás bejegyzés.

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.