2011. április 3.


Nagyböjt 4. vasárnapja

Abban az időben Jézus útközben látott egy vakon született embert. A földre köpött, sarat csinált a nyállal, a sarat a vak szemeire kente, és így szólt hozzá: „Menj, mosakodj meg a Siloe tavában.” Siloe annyit jelent, mint Küldött. Ő elment, megmosdott, és amikor visszatért, már látott.
A szomszédok, és akik azelőtt koldusként ismerték, így szóltak: „Nem ez az, aki itt ült és koldult?” Egyesek azt mondták, hogy: „Ez az!” Mások pedig: „Nem, csak hasonlít rá.” Ő azonban kijelentette: „Én vagyok az.” Erre az embert, aki nemrég még vak volt, odavitték a farizeusokhoz. Aznap ugyanis, amikor Jézus sarat csinált és megnyitotta a vak szemét, szombat volt. Ezért a farizeusok is megkérdezték tőle, hogy hogyan kezdett látni. Ezt válaszolta: „Sarat tett a szememre, megmosdottam, és most látok.” A farizeusok közül egyesek megjegyezték: „Nem Istentől való az az ember, hiszen nem tartja meg a szombatot.” Mások azonban így szóltak: „Bűnös ember hogyan tudna ilyen csodákat tenni?” És szakadás támadt köztük.
Azután újból faggatni kezdték a vakot: „Te mit gondolsz arról, aki megnyitotta szemeidet?” Ő azt felelte: „Hogy próféta!” A zsidók ezt felelték neki: „Te oktatsz minket, aki mindenestül bűnben születtél?” És kitaszították őt.
Jézus meghallotta, hogy kitaszították. Amikor találkozott vele, megkérdezte tőle: „Hiszel-e az Emberfiában?” Ő így válaszolt: „Ki az, Uram, hogy higgyek benne?” Jézus ezt felelte: „Látod őt, aki veled beszél: ő az!” Mire az ember így szólt: „Hiszek, Uram!” És leborult előtte.
Azután Jézus ezt mondta: „Ítélkezni jöttem e világra, hogy akik nem látnak, lássanak, és akik látnak, megvakuljanak.” Meghallotta ezt néhány körülötte álló farizeus, és megkérdezte: „Csak nem vagyunk mi is vakok?” Jézus így felelt: „Ha vakok volnátok, bűnötök nem volna. De ti azt mondjátok, hogy láttok, ezért megmarad bűnötök.”


[Jn 9,1. 6–9. 13–17. 34–38]


Elmélkedés

A tisztulás ideje
Az ismert költőről, Rainer Maria Rilkéről olvastam egy kis történetet, amely szerint párizsi tartózkodása idején naponta elhaladt az utcán egy koldusasszony mellett, aki mindig ugyanazon a helyen várta az emberek adományát. Ha a járókelők közül valaki pénzt dobott kis dobozába, ő mozdulatlanul ült tovább, nem látszott rajt nagy öröm, csupán egy alig észrevehető fejbiccentéssel fejezte ki köszönetét. De azt is teljes közömbösséggel szemlélte, hogy az emberek többsége adakozás nélkül ment tovább és sokan észre sem vették. Mosolyt soha senki nem látott az arcán, de hát milyen érzelmeket is várhatunk egy sanyarú helyzetben élő koldustól? A költő egy reggelen egy szál virágot adott a koldusasszonynak, akinek ebben a pillanatban felragyogott az arca, talpra ugrott és lelkesen megszorította az adakozó kezét. A váratlan adomány váratlan cselekedetre indította őt. A költő mosolyogva ment tovább, s hátrapillantva még látta, hogy az asszony összepakolja holmiját és elindul haza, pedig még csak reggel volt. A koldus aztán néhány napra eltűnt, csak egy hét múlva tűnt fel újra megszokott helyén. Úgy tűnik napokig tartott öröme és boldogsága, mert olyan dolgot kapott, ami többet ér a pénznél.

Ez a kis történet jutott eszembe a vak koldus csodás meggyógyítását olvasva. Jézus sarat tesz a vak szemére. Egészen furcsa cselekedet ez a mi Urunk részéről. Más gyógyításoknál egyszerűen csak az Atyához fohászkodik, ismét máskor elegendő kezének érintése, s máris meggyógyul a beteg. Még az is előfordul, hogy nincs is a beteg közelében, s mégis megtörténik a gyógyulás, gondoljunk csak például a Kafarnaum városában élő pogány százados szolgájának esetére (vö.: Mt 8,5-13). De most furcsa, legalábbis nekünk egészen furcsának tűnő dolgot tesz. Sárral keni meg a vak szemét. Ezt, illetve a vízzel való megmosdást követően történik meg a gyógyulás. Nem mondhatnánk, hogy a sárral való érintésnek köszönhetően, vagy annak eredményeként, hiszen mindez bizonyára nem elengedhetetlen feltétele a csodának, ha más esetekben nem volt szükség hasonlóra. Jézus cselekedete furcsa és meghökkentő jel. Váratlan jel, amelyre talán azért volt szükség, hogy a vak lemossa magáról a sarat, s ez a mosakodás jelzi számára a test és a lélek megtisztulását. A beteg testrésznek, a szemnek szüksége van a tisztulásra, de a beteg léleknek ugyanúgy szüksége van a tisztulásra, a bűntől való megtisztulásra. A farizeusokkal való beszélgetés és vita témája e kettős tisztulás.

A nagyböjti időszak a tisztulás ideje számunkra. A bűntől való megtisztulás ideje, hogy tiszta lélekkel várhassuk a feltámadás húsvéti ünnepét. Bűneikkel saját magunkat sározzuk be, elfedvén ezzel az istengyermekség tiszta arcát önmagunkon. A szentgyónásban Isten megtisztítja arcunkat, szívüket és lelkünket, hogy újra tiszták legyünk. És itt is váratlan dolog történik. Isten ugyanis nem megbüntet minket, mikor beismerjük előtte vétkeinket, hanem megbocsát. Szeretetét és irgalmát mutatja felénk, amely örömöt ébreszt bennünk. A megtisztult ember igazi öröme ez. Az isteni szeretet által megérintett ember öröme. A szabad ember öröme, aki megérezte, hogy minden pénznél és emberi adománynál többet ér Isten megbocsátó és megtisztító kegyelme.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus, vezess engem a gyógyulás útján és a hit útján. Benned ismerem fel gyógyítómat és a te vagy a hit ajándékozója. Időt adsz nekem a bűnbánatra és a megtérésre. Időt adsz nekem a lelki megújulásra és hitem elmélyítésére. Időt adsz nekem, hogy veled találkozzak. Megbocsátó kegyelmed mindennél többet ér számomra!
 


Hozzászólás

Név:
E-mail:
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Kommentek

  Összes hozzászólás és válasz megjelenítése
 • schrancz erika

  2011.04.03.

  Mai világunkban nagyon sok "lelki"
  vak ember van.Hiányzik belőlük az Istenhit, a megtérés utáni vágy.
  A nagyböjti időben különösen szükséges, hogy segítsünk ezeken az
  embereken, hogy megtalálját Jézus
  felé vezető útat.

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • K.Ibolya

  2011.04.03.

  Amikor II. János Pál pápa Krakkóban felszentelte az Irgalmasság bazilikáját, beszédében ismételte ezt a fohászt: "Jézusom, bízom benned!" Tegyük ezt mi is mindannyian.

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • K.Ibolya

  2011.04.03.

  S azt is sajnálom, hogy az egyes hozzászólások végén az időpontok nem láthatók.
  Az új változtatásokkal kapcsolatban, kérnénk szépen tájékoztatást. Köszönjük!

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • K.Ibolya

  2011.04.03.

  Azt vettem észre, hogy ápr. 02-ról több hozzászólásom is "eltünt", csak nem moderálva lettem??
  Igaz nem közvetlenül az aznapi Evangéliumhoz kapcsolódtak, hanem válaszként az előttem szólók kérdéseire. Más-más bibliai idézetekkel. Jó lenne tudni, mi lett velük??
  Segíteni akartam, jót akartam, és mégis hiába dolgoztam??

  Választ kérek a szerkesztőktől!
  Köszönettel: K.Ibolya

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • Georgina

  2011.04.03.

  Nekem most 2 katt-ra bejött az ápr.1-i mindkét oldala, a számokra katt, ne az írásra!

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • Anna 1

  2011.04.03.

  Kedves K.Ibolya!
  Két kattintásra sem olvasható az összes hozzászólás, mert egész biztos, hogy nem déli 12 óra után kezdődtek a kommentárok.

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • K.Ibolya

  2011.04.03.

  Kedves Gergely Ildikó!
  Köszönöm szépen a hozzászólásodat, olyan jó emberi melegség járta át a szívemet... Köszönöm neked!
  Jézusom, bízom Benned!

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • GERGELY ILDIKO

  2011.04.03.

  K.IBOLYA---kószónóm, a mindig jó megtételére INTŐ soraid a vers kapcsán ,S biztatást ,hogy mindig KRISZTUSBA vessük REMÉNYÜNK

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • E.Judit

  2011.04.03.

  Kedves Testvéreim!
  Kedves Mindannyian!
  Olyan gyönyörű Zsófi, hogy akkor volt a legnagyobb hited, mikor az emberi jóságban bíztál.....
  Én hitetlenül nevelkedtem, felnőttként bérmálkoztam azután, hogy más útra tért az életem...
  Milyen különbséget látok az akkori és mostani világom között??
  Normál, átlagos ember voltam akkor is, tehát nem voltam tragédiák megélője,...
  A mai Evangélium története az új életem lényege:néztem, de nem láttam....
  Sokkal intenzívebben élek meg már bánatot, örömet, és türelmesebb, elfogadóbb vagyok-szerintem...
  És az ÉLET csodáját, A CSALÁD A TÁRSAK jelentőségére nagyon rádöbbentem....

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • K.Ibolya

  2011.04.03.

  Vank Imréné: Nem én, a Krisztus az

  Kezem, ha könnyeket töröl,
  Ajkamon halk vigasz.
  Ne hidd, hogy én mondom, teszem,
  Nem én, a Krisztus az!

  Lábam, ha másokért siet,
  Bár mondják, semmi az.
  Ne hidd, hogy én megyek, futok,
  Nem én, a Krisztus az!

  Egy nemes érzés, gondolat
  szól hozzám: légy igaz!
  Ne hidd, hogy bennem úgy terem,
  Nem én, a Krisztus az!

  Szívem, ha megbocsátni kész,
  Nyelvemen nincs panasz.
  Ne hidd, hogy erős én vagyok,
  Nem én, a Krisztus az!

  Én csak teszem, mit mond Uram,
  a titok nyitja az.
  Így kit dícsérni érdemes,
  Nem én, a Krisztus az!

  1 válasz hozzászólás (megtekintéshez kattintson ide) Válasz küldése...
  • Mirjam

   2011.04.03.

   Kedves K.Ibolya!
   Versed olyan szép volt,hogy elküldöm külföldön élő plébános barátomnak,mert néhány nappal ezelőtti itt jártakor megdicsért,hogy betegségem ellenére mennyit segítettem neki kérése teljesítésében.Ma megint jött tőle e-mail,most a Te leveled küldöm el válaszként.Köszönöm Neked a szép gondolatokat.Mirjam

   0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • K.Ibolya

  2011.04.03.

  Kedves Testvéreim! Kedves Annák és Marcsimama!
  Többször is kipróbáltam, ha a kis naptárban a visszanézendő nap dátumára kattintunk kettőt, feljön az egész aznapi bejegyzés. Például, tegnap 2-án, Ferenc volt az utolsó hozzászóló 23.13-kor, április elsején pedig én, K.Ibolya voltam az utolsó 22.54-kor a Reményik vers bemásolásával. Nekem működik, esetleg próbáljátok még egyszer, és nézzétek az utosó bejegyzés időpontját.
  A kettesre kattintva visszatér az aktuális naphoz, jelen esetben ápr. 03-ra.
  Remélem segíthettem.

  Másról! A felebaráti szerete gyakorlása magától is működik, de mennyivel más és mennyivel könnyebb ha az Első Főparancs teljesítve van: """Istenedet imádd, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!"""
  Az Istenszeretet és az Istennel való rendszeres kommunikáció (ima) egy SZERETETTEL TELJES BELSŐ BÉKÉT AD, ami által, mennyivel könnyebben teljesíthetjük a Második Főparancsolatot:""" Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást!"""

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • Zsófi

  2011.04.03.

  Kedves Testvéreim, Kedves Georgina!
  A mai Evangéliumot nagyon szépen elmagarázta István atya, de éppúgy tetszett ""Titti"" példázata, leírása is.
  Georgina! A felebaráti szeretetbe beletatoznak a keresztényeken kivüliek is, hiszen ha elenségeinket szeretnünk kell, és imádkozni értük, akkor egy keresőhöz, nem-hívőhöz is felebaráti szeretettel kell fordulni.
  Egy példa a saját életemből: Felnőttként keresztelkedtem és bérmálkoztam, de előtte is hittem valamiben, mert olyan nincs, hogy valaki semmiben sem hisz. Én keresztelésem előtt hosszú évekig csak az ""emberi szeretetben hittem és az emberi segítségnyújtásban."" Amikor első gyónásomkor ezt elmondtam az atyának, azt mondta:
  ""Zsófi, akkor volt a legnagyobb hite!""
  Másik példa: Az egyik atya azt mondta, hogy nem szereti azokat az ájtatoskodókat, akik minden nap ott ülnek a temolomban, gyakran gyónnak, és mindig ugyanazt. Mert ha ismételten elkövetik azt a bűnt, akkor Isten és a pap előtt nem bánták meg teljes szívből, és nem fogadták erősen, hogy igyekeznek kiküszöbölni a csorbát.
  Azt is mondta ez az atya, hogy nem szereti, ha azokat a materialistákat lehúzzák, akik Istennek tetsző, erkölcsös életet élnek, jótékonykodnak és segítőkészek. Mi több ilyenkor, az ájtatoskodó keresztény, vagy az Istennek tetsző életet élő matarialista??

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • Georgina

  2011.04.03.

  M. István kérdése a felebaráti szeretetről a NEM-HÍVŐKRE vonatkozik?
  Mi a helyzet azokkal a nem hívőkkel, akik Istennek tetszően élnek?

  Egy huncut válasz: Ők ugyan nem hisznek, de Isten nagyon is hisz őbennük....

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • Titti

  2011.04.03.

  A mai elmélkedéshez:
  Budapesten rengeteg ember koldul. Ha van némi apróm, szoktam adni (főleg, ha FN-t árulnak), de igazán akkor éreztem elégedetten magam, mikor egy este az egyetemről hazafelé megmaradt egy szendvicsem, és azon töprengve, hogy megegyem-e vagy sem (hiszen már késő volt a vacsorához), utamba került egy férfi, aki könyékig el volt merülve egy szemetesben. Megszólítottam és neki adtam a szendvicset. Nagyon megköszönte, látszott rajta az öröm és a meglepődés.
  Szomorú, hogy mennyien keresik manapság a mindennapi betevőt a szemetesben. Pár hete egy negyedórát vártam ismerősre egy villamosmegállóban, és ennyi idő alatt öten turkáltak bele a mellettem lévő szemetesbe.
  Vajon az én diplomám érni fog annyit, hogy ne így kelljen majd élnem? Vagy ezek az emberek nem is akarnak dolgozni? Mert látszólag munkaképes fizikummal rendelkeznek...

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...
 • Tné Marcsimama

  2011.04.03.

  A mai nap evangéliumi részletéhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy igen, az hogy szeretve vagyunk Isten által ez TÉNY. ŰEz a tudat szerintem mindennél többet ér. Nincs az az anyagi ,vagy rokoni, baráti közelség ami ehhez felérne. Sokszor hallom, hogy mondják nincs már senkim és semmim sem. Egy igazán hívő ember azt másképp éli meg. Istem minden a mindenben tahát ha Ő van Nekem akkor mindenem megvan. Én ezt így érzem és számtalan esetben megtapasztaltam KONKRÉTEAN az életemben. Csüggedni nem szabad, az irgalmas Isten szeretete mindent felülmúl, természetesen nekünk gyönge és bűnös embereknek is törekednünk kell az Ő szeretetére.

  0 válasz hozzászólás Válasz küldése...

Naptár

 
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MOBIL EVANGÉLIUM ALKALMAZÁS

Töltse le okostelefonjára az evangelium365 alkalmazást és használja ki az egyéni beállítások lehetőségeit!

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Ön is megkaphatja naponta ingyen az e-vangéliumot e-mailben, ha feliratkozik levelezőlistánkra. Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét, majd kattintson a "Feliratkozás" gombra. Hamarosan kap egy automatikus e-mailt, amelyben meg kell erősíteni a feliratkozást. A megerősítés azért szükséges, hogy senki ne élhessen vissza az Ön e-mail címével. A következő naptól már kapja is az e-vangéliumot.

Ha gondja van a feliratkozással, kérem, forduljon a lista tulajdonosához, Horváth István Sándor atyához a his@katolikus.hu címen.

Sikeres feliratkozás Hiba történt a feliratkozás során.