Napi evangélium

Olvassa Ön is minden nap
az evangéliumot!
Adja meg e-mail címét és naponta
megkapja az evangéliumi részletet
egy rövid elmélkedéssel és imádsággal

Evangélium kereső
Vissza2015 októberElőre
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Aktuális hírek

A hit forrása címmel jelentek meg Horváth István Sándor atya elmélkedései a vasárnapi evangéliumokról.


tovább

Tamogassa ön is oldalunkat!
Ajánló

Ajánlja weboldalunkat ismerősének.
Akár több e-mail címet is megadhat.

tovább

Mai evangélium
2015. október 10. – Szombat

Egy alkalommal, amikor Jézus tanított, felkiáltott egy asszony a tömegből: „Boldog a méh, mely hordozott téged, és az emlő, amely táplált!” Erre ő így válaszolt: „És még milyen boldogok azok, akik Isten szavát hallgatják és meg is tartják!”


[Lk 11,27-28]
Elmélkedés

A csütörtöki evangélium kapcsán már láttuk, hogy Lukács evangélista úgy állítja elénk Mária személyét, mint a hívő közösség mintaképét. Mária nagysága nem egyszerűen abban áll, hogy ő a Megváltó édesanyja és anyai kapcsolat fűzi az Üdvözítőhöz, hanem abban, hogy tökéletesen engedelmeskedik Isten akaratának, azaz mindent megtesz, amit Isten kér tőle. Pontosan ezért lehet példakép számunkra. Ezt a gondolatot folytatja és erősíti meg a mai evangéliumi jelenet, amelyben egy ismeretlen asszony a tömegből felkiáltva magasztalja Jézus édesanyját, boldognak nevezve őt.
Jézus nem utasítja vissza az édesanyját illető dicséretet, de továbbviszi a gondolatot azzal, hogy legalább ilyen boldognak nevezi azokat, akik hallgatják és megtartják Isten szavát. Mária legfőbb érdeme, hogy teljes szívvel-lélekkel hallgatott Isten szavára még akkor is, ha nem értette meg azt teljesen. Ahogyan folyamatosan megismerte Isten vele kapcsolatos tervét, úgy fokozatosan átadta magát az isteni akaratnak, hogy üdvösségünk szolgálója legyen, s ennek megfelelően egyre növekedett boldogsága.
Ha nyitott szívvel és azzal a készséggel hallgatom Isten üzenetét, hogy azt megvalósítom, én is a boldogok közé tartozom. Ha a figyelemben és az odaadásban követem Máriát, megtapasztalom Isten szavának felemelő és üdvözítő erejét.
© Horváth István Sándor


Imádság

Azt ígérted, Urunk, hogy bensőséges kapcsolat fűződik közötted és lelkünk között. Bennünk akarod folytatni jóságos életedet. Bennünk akarsz örülni mindennek, ami jó és szép. Velünk akarsz dolgozni, küzdeni és szenvedni. Bennünk és általunk akarod, hogy a világban megvalósuljon Atyád szent akarata. Bennünk is imádni akarod Atyádat, szavakba nem foglalható imádsággal.
Várnagy Antal
 


Hozzászólás

Név:  
E-mail:  
Szöveg:
 A Felhasználási feltételeket és az Adatkezelési elveket ismerem, elfogadom.

 
Küldéshez kérjük adja meg a fenti ellenőrző kódot:

Összes hozzászólás és válasz megjelenítése
2015.10.10. - Szántai Pál
A magunk által elképzelt, az átlagos emberi értékek által vezérelt útról nem könnyű Isten útjára lépni. Ez a váltás a legnehezebb. Mindent feladni, amit odáig eredményesnek tartottam. Nekem segített az Isten. Gyakorlatilag nem maradt más választásom, mint az ő útja. Ennek ellenére sokáig keresgéltem, hogy hogyan járhatnék a régi utamon. Tudtam ugyan, hogy az tele van buktatóval, és sokszor el is buktam rajta, de minden rossz ellenére már ismertem. Már szinte előre tudtam, hogy hol hibázok. Isten útjára igazából azért volt nehéz rálépni, mert ott volt bennem a bizonytalanság, mivel a régi gondolkodásom szerint ki vagyok szolgáltatva olyan társadalmi folyamatoknak erőknek, melyek könyörtelenségéről már voltak ismereteim. Ha a hitem erősebb lett volna, magamtól is közeledtem volna Isten útjához. Kishitűségem, mely szerint én olyan elhanyagolható vagyok Isten szemében, hogy más fontosabb dolgai miatt rám nem is fog figyelni, esetleg más magasztosabb célok miatt engem föl is áldoz, akadályozott a helyes választásban.
Most is vannak kétségeim, de az idővel ezek halványulnak. Eszemmel már belátom, hogy Isten egyre jobb útra terelget. Sokat segít az, hogy azt tapasztalom, hogy Istenem mindig segít, amikor igazán szükségem van valamire. Az is sokat segít, hogy a szabadidőm egyre nagyobb részét a Szentírás és mellette más vallásos könyvek tanulmányozására fordítom.
Azonban még mindig nem tartok ott mint Gábor atya, aki egyszer szervezett egy kirándulást a hittanosoknak. Az én fiam is köztük volt. Érdeklődtünk az atyától, hogy hol fognak megszállni. Az atya azt válaszolta, hogy szállást szerezni nem sikerült, de majd a Jóisten megsegít. Így is indultak el. Mi akkor Gábor atyát nagyon felelőtlennek tartottuk. Itthon idegeskedtünk, hogy mi lesz a gyerekkel. Gábor atyának lett igaza. Sikerült ingyen szállást kapniuk, a kirándulással minden rendben volt. Így is megmutathatja magát a hit ereje.
Dicsértessék a Jézus Krisztus!

2015.10.10. - Filippo
A mai evangeliumi szakasz az anyaság dicsérete.Kevés fennkölttebb dolog van ennél.Ugyanakkor a világ jenlegi helyzete bizonytalanná teheti gyermekeink jövőjét.Felelősségteljes életvezetésre van szükségünk.Képesek vagyunk elfogadni Isten Jézus által közvetített szavát? 17Bizony mondom nektek, hogy aki Isten országát nem úgy fogadja, mint a gyermek, az nem jut be oda.” Lk 18,17.
Isten kegyelme legyen mindnyájatokkal.